Γιατί ξεχωρίζουν οι SSD δίσκοι

Γιατί ξεχωρίζουν οι SSD δίσκοι

Στις παλιές καλές εποχές της μαγνητικής αποθήκευσης (striped magnetic recording), ο καθένας μπορούσε να διαγράψει αρχεία και παρέμενε σίγουρος ότι τα ίχνη των αρχείων του διατηρούνταν στο παρασκήνιο για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορούσε να συμβαίνει συνήθως μέχρι την αντικατάσταση τους (μέσω της εγγραφής νέων δεδομένων). Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση των SSD δίσκων.

Είναι γεγονός πως η ανάκτηση δεδομένων από SSD δίσκους είναι μια διαδικασία που πρέπει ανα αντιμετωπιστεί με προσοχή!

Αυτή η μοναδικότητα των SSD δίσκων έγκειται στο γεγονός πως διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο τα διαγραμμένα δεδομένα.Έτσι, καταστρέφοντας τα ίχνη των αρχείων αυτών με μη αναστρέψιμο τρόπο στο παρασκήνιο, ενώ παράλληλα εκτελούνται και άλλες διεργασίες.

Για παράδειγμα, ενεργοποιώντας έναν υπολογιστή, ο οποίος διαθέτει SSD δίσκο, και ενώ εσείς εκτελείτε διάφορες διεργασίες, ο ίδιος ο δίσκος συλλέγει τα ίχνη των ήδη διαγραμμένων αρχείων και τα καταστρέφει ολοκληρωτικά στο παρασκήνιο.

Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν συνδέσετε έναν SSD σε οποιονδήποτε υπολογιστή μέσω ενός προγράμματος αποτροπής εγγραφής νέων πληροφοριών (write blocking). Ακόμη και σε περίπτωση κλωνοποίησης του SSD δίσκου, διαγράφονται πλήρως τα ίχνη αυτά, ακόμη και αν τα πραγματικά δεδομένα ήταν ακόμα εκεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Χωρητικότητα του SSD Δίσκου

Επιπροσθέτως ένας SSD έχει μεγαλύτερη χωρητικότητα αποθήκευσης από την αναγραφόμενη στο κουτί. Το 5 έως 15% της φυσικής χωρητικότητας αποθήκευσης προορίζεται για μια μη προσβάσιμη/επεξεργάσιμη τοποθεσία. Τυχόν δεδομένα που διαγράφονται από τον SSD δίσκο, τα οποία στη συνέχεια καταστρέφονται από το λειτουργικό σύστημα μπορούν να πάνε κατευθείαν σε εκείνη την τοποθεσία, χωρίς καμία πιθανότητα πρόσβασης ή ακόμη και επεξεργασίας των στοιχείων αυτών.

Μέχρι προσφάτως, ο μόνος τρόπος πρόσβασης σε διαγραμμένα δεδομένα ενός SSD ήταν η απομάκρυνση των τσιπ και η εκτέλεση μιας τεχνικά εντατικής, χρονοβόρας (αν μη τι άλλο πολύ ακριβής) ανάλυσης τους.

Για ανάκτηση δεδομένων από SSD μπορείτε να δοκιμάσετε και κάποιο πρόγραμμα της αγοράς με κίνδυνο να χάσετε τα αρχεία σας οριστικά. Η προσέγγιση σχετικά με την ανάκτηση δεδομένων από σκληρό δίσκο έχει αρκετές διαφορές επίσης.

Μας εξηγεί αναλυτικά η DataRecall.

Από Freebytegr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *