Συμπτώματα του αδενώματος παραθυρεοειδούς

Το αδένωμα του παραθυρεοειδούς αδένα αποτελεί μια καλοήθη πάθηση, κατά την οποία ένας παραθυρεοειδής αδένας παρουσιάζει αιφνίδια υπερπλασία των κυττάρων του. Αυτό οδηγεί στην ανεξέλεγκτη και αυτόνομη έκκριση παραθορμόνης (PTH) από το αδένωμα.

Το αδένωμα παραθυρεοειδούς αντίθετα με τον καρκίνο του παραθυρεοειδούς είναι καλοήθης. Και οι δύο πάθησεις προκαλούν παρόμοια συμπτώματα, αλλά το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι λιγότερο επικίνδυνο και συνήθως παρουσιάζει λιγότερο έντονα συμπτώματα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αδενώματος παραθυρεοειδούς είναι σποραδικές, δηλαδή δεν οφείλονται σε κάποιο γενετικό αίτιο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η νόσος εμφανίζεται στο πλαίσιο κάποιου γενετικού συνδρόμου, όπως το σύνδρομο πολλαπλής ενδοκρινικής νεοπλασίας 1 (σύνδρομο MEN 1).

Τα συμπτώματα του αδενώματος παραθυρεοειδούς περιλαμβάνουν νεφρολιθίαση και ουρητηρολιθίαση, οστεοπενία και οστεοπόρωση, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετός και πεπτικό έλκος, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακές αρρυθμίες, σύγχυση, κόπωση, κατάθλιψη, σωματική και μυϊκή αδυναμία.

Η διάγνωση του αδενώματος παραθυρεοειδούς γίνεται με απεικονιστικές εξετάσεις όπως υπερηχογράφημα του τραχήλου, σπινθηρογράφημα με τεχνητό 99m – Sestamibi, αξονική τομογραφία τριών διαστάσεων και άλλες.

Η θεραπεία για το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι χειρουργική και περιλαμβάνει την αφαίρεση του παθητικού αδενώματος. Η επέμβαση ονομάζεται παραθυρεοειδεκτομή και πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής τομής στο κάτω μέρος του τραχήλου, με ελάχιστες επιπλοκές και γρήγορη ανάρρωση.

Η πρόγνωση για το αδένωμα παραθυρεοειδούς είναι καλή, και η πλειοψηφία των ασθενών ανακτά πλήρως μετά την επέμβαση.

Συνοψίζοντας, ο σωστός προσδιορισμός και εντοπισμός του αδενώματος παραθυρεοειδούς ως της κύριας αιτίας του υπερπαραθυρεοειδισμού, καθώς και η χειρουργική αφαίρεσή του, απαιτούν εξειδικευμένη προσέγγιση και πλούσια εμπειρία.

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, εξειδικευμένος χειρουργός θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, διαθέτει την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά περιπτώσεις αδενώματος παραθυρεοειδούς, παρέχοντας ολοκληρωμένη καθοδήγηση στη διάγνωση και θεραπεία.

Από Freebytegr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *