Ολική αρθροπλαστική γόνατος - Ανάλυση

Ολική αρθροπλαστική γόνατος:

Κατά την ολική αρθροπλαστική γόνατος όποιες επιφάνειες του γόνατος έχουν υποστεί καταστροφή αντικαθίσταται με μεταλλικά εμφυτεύματα (προθέματα), τα οποία τοποθετούνται στο κάτω τμήμα του μηριαίου οστού και στο άνω τμήμα του κνημιαίου οστού.
Παράλληλα αντικαθίσταται και εκφυλισμένες επιφάνειες του αρθρικού χόνδρου. Ανάμεσα στα δύο προθέματα τοποθετείται ένα ειδικό πλαστικό (πολυαιθυλένιο). Η αρθροπλαστική ισχίου γίνεται με γενική αναισθησία ή με επισκληρίδιο. Η διάρκεια της μεθόδου είναι λίγο περισσότερο από μία ώρα. Ο ασθενής τίθεται σε κίνηση αργά την ίδια μέρα του χειρουργείου. Με την χρήση παυσίπονων, της παγοθεραπεία, τις ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και την ίδια την προσπάθεια που καταβάλει ο ίδιος ασθενής η αποκατάσταση του θα είναι ταχύτερη. Κατά την επέμβαση με την αποφυγή τραυματισμού των ιστών μειώνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας καθώς και ο πόνος του ασθενούς.

Τα οφέλη :

  • μικρότερες τομές
  • μείωση μετεγχειρητικού πόνου
  • μείωση επιπλοκών
  • μείωση χρόνου νοσηλείας
  • αποφυγή μεταγγίσεων
  • άμεση κινητοποίηση ασθενούς

Η Ολική αρθροπλαστική γόνατος (αλλαγή γόνατος) είναι η αντικατάσταση της εφαπτόμενης και φθαρμένης οστικής επιφάνειας της άρθρωσης. Οι επιφάνειες αντικαθίστανται από τεχνητά εμφυτεύματα, προθέσεις. Το τοποθετημένο υλικό είναι μέταλλο, το οποίο είναι πλήρως συμβατό με το ανθρώπινο σώμα.

Μετά την αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας, η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος εκτελείται συχνά για την ανακούφιση του πόνου και την αποκατάσταση του εύρους κίνησης.

Σε μια ολική αρθροπλαστική γόνατος, το κάτω μέρος του μηριαίου οστού και το άνω μέρος της κνήμης αντικαθίστανται με πρόσθεση (εμφύτευμα). Γενικά θεωρείται απαραίτητη η αντικατάσταση και της οπίσθιας επιφάνειας της επιγονατίδας.

Αναλυτικά μας εξηγεί ο ιατρός Σκαρδούτσος.

Από Freebytegr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *