Νόσος Graves

Νόσος Graves: Που οφείλεται;

Το γενεσιουργό αίτιο της νόσου Graves αποτελεί η παρουσία ειδικών αυτοαντισωμάτων (TRAb) που ενεργοποιούν τον υποδοχέα της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH). Τα αυτοαντισώματα αυτά παράγονται από τα ίδια τα λεμφοκύτταρα της Graves εντός του θυρεοειδούς αδένα. Αποτέλεσμα του φαινομένου αυτού είναι η ανεξέλεγκτη διέγερση του υποδοχέα της TSH, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί στην αυξημένη και ανεξέλεγκτη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από τον θυρεοειδή αδένα.

Πολλαπλές έρευνες έχουν εστιάσει στην αναγνώριση συγκεκριμένων προδιαθεσικών παραγόντων εμφάνισης της νόσου. Όλες οι έρευνες, ωστόσο, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως το γυναικείο φύλο αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου εμφάνισης της νόσου Graves. Πιο συγκεκριμένα, η νόσος του Graves εμφανίζεται 4 – 6 φορές συχνότερα στο γυναικείο, συγκριτικά με το ανδρικό φύλο.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που έχει αποδειχθεί πως συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου Graves είναι:

  • η γενετική προδιάθεση (αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σε άτομα με συγγενείς Α’ βαθμού που πάσχουν από τη νόσο Graves)
  • το κάπνισμα (διπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης της νόσου, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές)

Ποια όργανα και συστήματα επηρεάζει η νόσος του Graves; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η αυτόνομη και ανεξέλεγκτη υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών στη νόσο του Graves δεν προκαλεί μόνο συμπτώματα και σημεία υπερθυρεοειδισμού. Αντιθέτως, αφενός επάγει τις συνέπειες του υπερθυρεοειδισμού στα διάφορα συστήματα του οργανισμού και αφετέρου χαρακτηρίζεται και από μοναδικές εκδηλώσεις της νόσου.

Πιο συγκεκριμένα, ο προκαλούμενος υπερθυρεοειδισμός συνεπάγεται τις μεταβολές διαφόρων συστημάτων του οργανισμού, με συμπτώματα και σημεία, όπως:

  • Καρδιαγγειακό σύστημα: αρτηριακή υπέρταση, αρρυθμίες, κολπική μαρμαρυγή, ταχυκαρδία
  • Μυοσκελετικό σύστημα: οστεοπενία, οστεοπόρωση, απώλεια βάρους
  • Νευρικό σύστημα: νευρικότητα και τρόμος των άκρων, όξυνση των αντανακλαστικών
  • Ψυχολογική σφαίρα: διάφορες νευροψυχολογικές εκδηλώσεις (ευερεθιστότητα, άγχος, δυσθυμία, αϋπνία, κατάθλιψη) και μεταβολές στην ψυχολογία των ασθενών.

Διαβάστε αναλυτικά στο site του Ιατρού Αποστόλου.

Από Freebytegr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *