Πως να βρω αν υπάρχει διαθήκη

Πώς να εντοπίσετε μια διαθήκη:

Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει ένα κεντρικό μητρώο διαθηκών, κάτι που καθιστά την αναζήτησή τους πολύπλοκη και χρονοβόρα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε τις πιθανότητες εντοπισμού μιας διαθήκης:

  1. Επικοινωνήστε με τους συγγενείς του διαθέτη: Η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι να συνομιλήσετε με τους συγγενείς του αποβιώσαντα. Μπορεί να είναι γνωστό αν είχε συντάξει διαθήκη και, αν ναι, που μπορεί να βρίσκεται.
  2. Επικοινωνήστε με τον νομικό σύμβουλο του διαθέτη: Αν ο διαθέτης είχε συνεργαστεί με ένα νομικό σύμβουλο για τη σύνταξη της διαθήκης του, είναι πιθανό ότι αυτός θα διαθέτει αντίγραφο της διαθήκης. Επικοινωνήστε με τον νομικό σύμβουλο για να μάθετε αν υπάρχει αντίγραφο της διαθήκης.
  3. Αναζητήστε στο δικαστήριο: Οι συμβολαιογράφοι αποστέλλουν κατάλογο των διαθηκών που έχουν συντάξει στο τοπικό ειρηνοδικείο κάθε μήνα. Επικοινωνήστε με το δικαστήριο για να μάθετε αν υπάρχει καταχώριση για τον συγκεκριμένο διαθέτη.
  4. Αναζητήστε τη διαθήκη: Αν δεν βρείτε τη διαθήκη με τους προηγούμενους τρόπους, πρέπει να προχωρήσετε σε αναζήτηση. Εάν η διαθήκη είναι μυστική ή δημόσια, μπορεί να βρίσκεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αν είναι ιδιόχειρη, μπορεί να βρίσκεται στο σπίτι του αποβιώσαντα ή σε άλλο γνωστό του μέρος.

Σύμφωνα με το ελληνικό νομικό πλαίσιο, η διαθήκη αναφέρεται σε ένα έγγραφο μέσω του οποίου ένα άτομο, γνωστό ως διαθέτης, εκφράζει τις τελευταίες του επιθυμίες σχετικά με την κατανομή της περιουσίας του μετά τον θάνατό του. Ο διαθέτης πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να διαθέτει πλήρη νομική ικανότητα.

Στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις κύριες μορφές διαθήκης:

  1. Δημόσια διαθήκη: Αυτή συντάσσεται από συμβολαιογράφο και υπογράφεται από τον διαθέτη και δύο μάρτυρες.
  2. Ιδιόγραφη διαθήκη: Γράφεται εξ’ ολοκλήρου από τον ίδιο τον διαθέτη και υπογράφεται από αυτόν.
  3. Μυστική διαθήκη: Αυτή παραδίδεται σε συμβολαιογράφο σε σφραγισμένο φάκελο και αποκαλύπτεται μετά τον θάνατο του διαθέτη.

Επίσης, η διαθήκη μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από τον διαθέτη, εάν η ανάκληση γίνει με την ίδια μορφή με την οποία συντάχθηκε η διαθήκη.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθήκη, η περιουσία του διαθέτη περνάει στους νόμιμους κληρονόμους του, οι οποίοι είναι συγγενείς του διαθέτη σύμφωνα με την κληρονομική διαδοχή.

Συνεπώς, η αναζήτηση μιας διαθήκης μπορεί να απαιτεί κόπο και χρόνο, αλλά ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες εύρεσής της. Συζητήστε με έναν δικηγόρο για κληρονομικά αναλυτικά την δική σας υπόθεση.

Από Freebytegr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *