Ο όρος “εργατικό δίκαιο” αναφέρεται στους νόμους που διέπουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων, των εργοδοτών και των συνδικάτων. Ο δικηγόρος εργατολόγος αναλαμβάνει υποθέσεις συντάξεων, αλλά και εργατικές διαφορές. Κάθε υπόθεση είναι διαφορετική συνεπώς πρέπει να ερευνήσει κάθε λεπτομέρεια για τον εντολέα του.
Δικηγόροι Εργατολόγοι – Πότε τους χρειάζεστε
Εάν χρειάζεστε δικηγόρο εργατολόγο για να σας εκπροσωπήσει σε μια εργατική διαφορά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε έναν δικηγόρο εργασίας. Το δεύτερο πράγμα είναι να βεβαιωθείτε ότι ο εν λόγω δικηγόρος εργατικών διαφορών ειδικεύεται στο συνταξιοδοτικό δίκαιο.
Ένα καλό παράδειγμα για αυτό θα μπορούσε να είναι: “Συνταξιοδοτικός δικηγόρος Τορόντο” ή “Εργατικός δικηγόρος Τορόντο”. Ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να ειδικεύονται και στους δύο τομείς είναι επειδή υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ αυτών των δύο τομέων του δικαίου και μπορούν να αλληλοβοηθηθούν.
Συνταξιοδοτικοί δικηγόροι εργατολόγοι
Οι δικηγόροι εργατολόγοι διαθέτουν εμπειρία στον τομέα του συνταξιοδοτικού δικαίου, ο οποίος ασχολείται με τις συντάξεις, τις παροχές και το εργατικό δίκαιο. Οι συνταξιοδοτικοί δικηγόροι μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το συνταξιοδοτικό σύστημα του εργοδότη σας και κατά πόσον προσφέρει αξία για τα χρήματά σας. Εάν έχετε υφιστάμενο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, τότε θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τον τρόπο πρόσβασης σε αυτό ή τη μεταφορά σας σε άλλο πρόγραμμα, εάν είναι απαραίτητο.
Οι δικηγόροι εργατολόγοι για συντάξεις προσφέρουν επίσης συμβουλές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο διαχείρισης του συνταξιοδοτικού σας εισοδήματος όταν παίρνετε πρόωρη συνταξιοδότηση από μια επιχείρηση ή από μια θέση εργασίας όπου έχετε απολυθεί λόγω απόλυσης- καθώς και να βοηθήσουν άτομα που επιθυμούν νομικές συμβουλές σχετικά με τις δικές τους προσωπικές συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, όπως η πραγματοποίηση επενδύσεων ή η αλλαγή παρόχου.
Δικηγόροι του εργατικού δικαίου
Ως δικηγόρος εργατικών διαφορών, θα εργάζεστε στον τομέα του εργατικού δικαίου, όπου θα επικεντρώνεστε κυρίως στην εκπροσώπηση των εργαζομένων στις διαφορές τους με τους εργοδότες.
Οι κυριότεροι τομείς του εργατικού δικαίου είναι οι εξής:
- Συλλογικές συμβάσεις – πρόκειται για συμβάσεις μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτών που καθορίζουν κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται και να αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι. Περιλαμβάνουν επίσης διατάξεις για θέματα όπως τα επιδόματα και το ωράριο εργασίας.
- Εργασιακές σχέσεις – πρόκειται για την επίλυση διαφορών μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών ή συνδικάτων μέσω διαμεσολάβησης ή διαιτησίας (διαδικασία κατά την οποία ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος αποφασίζει τι πρέπει να συμβεί).
- Μπορεί επίσης να εκπροσωπείτε άτομα που έχουν υποστεί διακρίσεις στην εργασία τους λόγω της φυλής τους ή του φύλου τους για παράδειγμα- αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την ανάληψη νομικής δράσης εναντίον οποιουδήποτε έχει παραβιάσει τους νόμους κατά των διακρίσεων, αντιμετωπίζοντάς τους άδικα επειδή ανήκουν σε μια συγκεκριμένη ομάδα, όπως οι γυναίκες άνω των 50 ετών!
Συντάξεις, παροχές και εργατικό δίκαιο
Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα συμβουλών σε θέματα συντάξεων και παροχών, όπως:
- Υπολογιστές εφάπαξ ποσού σύνταξης.
- Συμβουλές για το εφάπαξ ποσό σύνταξης.
- Συμβουλές για την ανάληψη σύνταξης.
Δικηγόρος εργατικού δικαίου
Ο δικηγόρος είναι το πρόσωπο που σας εκπροσωπεί στο δικαστήριο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η δουλειά σας είναι να αποδείξετε ότι έχετε δίκιο και ότι ο άλλος έχει άδικο. Ο δικηγόρος σας βοηθά σε αυτό, κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση και ερευνώντας πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Εάν είναι απαραίτητο, θα καταθέσει έγγραφα στο δικαστήριο εκ μέρους σας (που ονομάζονται “υπομνήματα”).
Οι δικηγόροι συχνά χειρίζονται διάφορα είδη υποθέσεων, όπως το οικογενειακό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, αξιώσεις για σωματικές βλάβες ή συναλλαγές ακινήτων.
Συμπερασματικά
Ελπίζουμε ότι βρήκατε αυτό το άρθρο χρήσιμο και κατατοπιστικό. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το εργατικό δίκαιο, σας προτείνουμε να διαβάσετε μερικά από τα άλλα άρθρα μας σχετικά με το θέμα.