Άρση – εξάλειψη προσημείωσης υποθήκης. Είναι σύνηθες οι πολίτες προκειμένου, είτε για να καλύψουν ανάγκες τους, είτε να προβούν σε αγορά ή οικοδόμηση κατοικίας, να προβαίνουν στη λήψη δανείου από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας μας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα τραπεζικά ιδρύματα προβαίνουν σε προσημείωση υποθήκης, προκειμένου να εξασφαλίσουν πως σε περίπτωση αδυναμίας του οφειλέτη να αποπληρώσει, θα μπορέσουν να λάβουν εκ της ακίνητης περιουσίας του, τα κεφάλαια που του διέθεσαν.
Όταν λοιπόν ο οφειλέτης αποπληρώσει το δάνειο που οφείλει στη τράπεζα, τότε έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει δια του συνηγόρου του, τη διαδικασία για άρση της προσημείωσης που είχε εγγράψει στο ακίνητο του η τράπεζα, καθώς δεν υφίσταται πλέον νόμιμη αιτία για την ύπαρξη της. Μέσα από τη δικαστηριακή διαδικασία λοιπόν, που ακολουθείται για την εξάλειψη της προσημείωσης υποθήκης, το ακίνητο του πρώην οφειλέτη αποδεσμεύεται από τις εμπράγματες ασφάλειες και είναι πια ελεύθερο και χωρίς βάρη.
Η επιμέλεια της όλης διαδικασίας από δικηγόρο είναι απαραίτητη καθώς, η παράσταση δικηγόρου στο ακροατήριο επί της συζήτησης της υποθέσεως είναι υποχρεωτική. Ο δικηγόρος καλείται να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο δικαστήριο, που σύμφωνα με το άρθρο 683 παρ.3 ΚΠολΔ, είναι το Ειρηνοδικείο στη περιφέρεια του οποίου ανήκει το ακίνητο, εκτός αν η απόφαση για εγγραφή προσημείωσης υποθήκης είχε πραγματοποιηθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο. Σε αυτή τη περίπτωση, η αίτηση για εξάλειψη της προσημειώσεως θα πρέπει να υποβληθεί στο Μονομελές Πρωτοδικείο.
Στην αίτηση που πραγματοποιείται στο αρμόδιο σύμφωνα με τη Πολιτική Δικονομία δικαστήριο, το αίτημα σας θα είναι να ανακληθεί η απόφαση εγγραφής προσημείωσης υποθήκης και να εξαλειφθεί η προσημείωση υποθήκης, που έχει εγγραφεί σε αυτό. Η διαδικασία που ακολουθείται για την άρση προσημείωσης υποθήκης είναι αυτή των ασφαλιστικών μέτρων.
Μας εξηγεί αναλυτικά ο δικηγόρος Καμουζής.